تراکنشهای (off-chain) برون زنجیره ای به آن دسته از تراکنشهایی گفته میشود که در یک شبکه ارز دیجیتال رخ میدهند که ارزش را به خارج از بلاک چین منتقل میکند. به دلیل هزینه ی خیلی کم و نزدیکه به صفر تراکنش های برون زنجیره ای محبوبیت زیادی پیدا کرده اند.
تراکنش های برون زنجیره ای (off-chain) را می توان طرف مقابل تراکنش های درون زنجیره ای (on-chain) نامید .
اقلام کلیدی :
- در ارزهای مبتنی بر بلاک چین، تراکنشهای برون زنجیره ای به مواردی گفته میشود که خارج از خود بلاک چین اتفاق میافتند.
- تراکنشهای Off-Chain میتوانند با تعویض کلیدهای خصوصی به کیفپول موجود(existing wallet)، با استفاده از شخص ثالث(third-party) یا مخاطب مبتنی بر کوپن(coupon-based) کار کنند.
- تراکنشهای برون زنجیره ای میتوانند مستلزم کارمزد کمتر، تسویه فوری و ناشناس بودن بیشتر نسبت به تراکنشهای زنجیرهای باشند.
- بسته به روش مورد استفاده، تراکنشهای برون زنجیره ای ممکن است در نهایت باید روی زنجیره ثبت شوند.
درک بهتر تراکنش های برون زنجیره ای (off-chain)
تراکنش های برون زنجیره ای در مقایسه با تراکنش های درون زنجیره ای راحت تر قابل درک است. یک تراکنش درون زنجیره ای، که به طور ساده تر تراکنش نامیده می شود، زمانی رخ می دهد که بلاک چین برای انعکاس تراکنش در دفتر کل توزیع شده اصلاح شود، معتبر تلقی می شود. این شامل تایید و احراز هویت تراکنش توسط تعداد مناسبی از کاربران، ثبت جزئیات تراکنش در بلوک مناسب و پخش اطلاعات لازم به کل شبکه بلاک چین است که آن را غیرقابل برگشت می کند.
این نوع تراکنش تنها پس از هشینگ (هش به عملکردی گفته میشود که ورودی حروف و اعداد را به یک خروجی رمزنگاریشده با اندازهی ثابت تبدیل میکند. هش (Hash) با استفاده از الگوریتمهای خاص ساخته میشود و برای مدیریت بلاک چینها ضروری است) شبکه قابل برگشت است. اساساً، هر مرحله ای که به یک تراکنش روی زنجیره مرتبط میشود، در بلاک چین اتفاق میافتد و وضعیت بلاک چین برای وقوع و اعتبار تراکنش تغییر میکند.
در مقابل، یک تراکنش برون زنجیره ای ارزش خارج از بلاک چین را می گیرد. می توان آن را با استفاده از چندین روش اجرا کرد.
- ممکن است قرارداد انتقال بین طرفین تراکنش وجود داشته باشد.
- استفاده از شخص ثالثی مانند ضامن که ضمانت اجرای معامله را تضمین می کند. پردازشگرهای پرداخت امروزی مانند پی پال روی این خطوط کار می کنند.
- یک شرکتکننده در ازای توکنهای رمزنگاری، کوپنها را خریداری میکند و کد را به طرف دیگری میدهد که میتواند آنها را بازخرید کند. بسته به ارائه دهنده خدمات کوپن، بازخرید در یک ارز دیجیتال یا در ارزهای مختلف امکان پذیر است.
به سادهترین روش، دو طرف حتی میتوانند کلیدهای خصوصی خود را با مقدار ثابتی از سکههای رمزنگاری شده مبادله کنند. به این ترتیب، سکه ها هرگز آدرس یا کیف پول را ترک نمیکنند، اما ارز یک مالک جدید Off-Chain دریافت میکند.
مزایای تراکنش های برون زنجیره ای
- این تراکنش ها را می توان فورا اجرا کرد. از سوی دیگر، تراکنشهای درون زنجیرهای بسته به حجم و شلوغی شبکه و تعداد تراکنشهایی که در صف منتظرند تا تأیید شوند، میتوانند زمان تاخیر زیادی داشته باشند.
- تراکنشهای برون زنجیره ای معمولاً کارمزد تراکنش ندارند، زیرا هیچ چیز در بلاک چین اتفاق نمیافتد. از آنجایی که هیچ ماینر یا شرکت کننده ای برای اعتبارسنجی تراکنش نیازی ندارد، هیچ کارمزدی وجود ندارد، که آن را به گزینه ای جذاب تبدیل می کند، به خصوص اگر مبالغ زیادی در میان باشد. در همین حال، تراکنشهای زنجیرهای ممکن است در مواقعی هزینه بالایی داشته باشند، که منجر به مشکلات بیتکوین داست (bitcoin dust) میشود، وضعیتی که به دلیل کارمزد تراکنشهای بالا، مقادیر کمی بیتکوین قابل معامله نیست.
- تراکنش های برون زنجیره ای امنیت و ناشناس بودن بیشتری را برای شرکت کنندگان فراهم می کند زیرا جزئیات به صورت عمومی پخش نمی شوند. در مورد تراکنشهای درون زنجیرهای، میتوان تا حدی هویت یک شرکتکننده را با مطالعه الگوهای تراکنش تعیین کرد.
منبع : investopedia